Tüm bilgilerimize sahipler! Güvenlik alarmda! Uzmanlardan değerli açıklama
Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son dönemde şirketlerin sistemlerinde bilgi açıkları olduğuna dair gelen bilgiler üzerine sanal devriye faaliyeti başlattı.
BİLGİ ÇALAN HACKERLER TESPİT EDİLDİ
İnternetin görünmeyen karanlık yüzü ‘Deep Web’ veya ‘Dark Web’ olarak tanımlanan bir ortamda çalışan Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin 20 hacker tarafından çalındığı ve dolandırıcılara satıldığı belirlendi.
Yakalanan zanlılar tutuklandı
Diyarbakır merkezli 11 ilde düzenlendi. eş zamanlı çalışma Adresleri belirlenen 20 zanlı yakalandı. Söz konusu adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda cep telefonuVe bilgisayar yakalandı. Diğer illerde faaliyet gösteren şüpheliler Diyarbakır ye getirildi. Operasyonda yakalanan ve gözaltına alınan zanlılar, Diyarbakır Polisinde sorguya çekildi.
BİLGİLER KİMDE VAR? UZMANDAN DEĞERLİ AÇIKLAMALAR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi İrtibat Fakültesi Görsel Bağlantı Tasarımı Bölüm Lideri ve Dijital Bağlantı Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat KırıkNews Global Editörü Şifa Kaymak’a açıklamalarda bulundu.
“BÜYÜK MAĞDURLARLA KARŞILAŞABİLİRİZ”
Son dönemde kimlik hırsızlığının arttığına dikkati çeken, Doç. Dr. Ali Murat Kırık, deep web ortamındaki faaliyetlerle ilgili şunları söyledi:
“ÇOK FARKLI YÖNTEM VAR”
Siber dolandırıcılıkta farklı yöntemlerin kullanıldığını belirten Kırık, şu ifadeleri kullandı:
“TEHDİT MESAJLARINA GÜVENMEYİN”
Tehdit e-postaları yoluyla kimlik bilgilerinin çalındığını belirten, Doç. Dr. Ali Murat Kırık, söz konusu:
İNDİRİLEN UYGULAMALAR DİKKAT!
Bilgisayar korsanlarının truva atları ve keylog’ları da kullandığını belirten Doç. Dr. Broken, indirilen uygulamalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kırık dedi ki:
Aynı şekilde internet üzerinden ücretsiz olarak bazı uygulama ve programları indirmek isteyen kullanıcıların da bilgileri çalınmaktadır. Bu yazılımlara gizlice eklenen Truva atları ve keylog’lar aracılığıyla tüm bilgiler siber hırsızların veri tabanına aktarılır. Bu yazılımlar, kullanıcının klavyeden girdiği tüm bilgileri kaydeder. Çünkü bu şekilde kullanıcının kimlik bilgileri, şifreleri ve diğer hassas bilgileri ele geçirilebilir. Yine kimlik bilgilerinin yakalanmasında sosyal mühendislik formüllerinin büyük etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Siber hırsızlar, telefon veya e-posta yoluyla kullanıcılara ulaşarak kimlik bilgilerini veya şifreleri ele geçirmeye çalışabilir. Sosyal medya üzerinde sıklıkla kullanıcıların hesaplarını ele geçiren siber hırsızlar, özel bildirimler yoluyla arkadaş listelerine gönderdikleri bağlantılarla diğer kullanıcıları terörize etmekte, böylece kullanıcıların sosyal medya hesapları ele geçirilerek telefon, e-posta ve diğer özel bilgiler web’in görünmez tarafında satışa sunulabilir.
KREDİ KARTI BİLGİLERİNİ SAKLAMAYIN!
Alışveriş sitelerinde ve kullanıcı kaydı gerektiren çeşitli sitelerde güvenlik açıkları olabileceğini kaydeden Kırık, şunları kaydetti:
ŞİFRE GÜVENLİĞİNE DİKKAT!
Güvenli şifrelerin oluşturulmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kırık, şu uyarılarda bulundu:
” Öncelikle internet ortamında dikkatli olmak ve şüpheli linklere tıklamamak son derece önemlidir. Büyük ve küçük harfler, özel işaretler ve rakamlardan oluşan en az 12 karakterden oluşan güçlü ve benzersiz şifreler kullanılması gerekmektedir. Hassas bilgilerinizi paylaşacağınız ve işlem yapacağınız sitelerin güvenli olduğundan emin olmanız şarttır. SSL sertifikalarının kullanılabilirliğini kontrol etmek ve web sitesinin URL’sinin “https” olduğundan emin olmak önemlidir. SMS veya e-posta ile gönderilen sorulara asla cevap vermemek ve güçlü bir antivirüs yazılımı kullanmak da savunmaya katkıda bulunur. Sanal dünyada takip de bir o kadar değerlidir. Banka hesaplarınızı, kredi kartlarınızı ve diğer hesaplarınızı düzenli olarak kontrol etmek ve şüpheli işlem veya işlemlerden haberdar olmak da sizi korumaya yardımcı olacaktır. Şüpheli işlemlerle karşı karşıya kalırsanız veya kimlik bilgileriniz çalınırsa, savcılığa suç duyurusunda bulunmanız ve durumu Muhabere Daire Başkanlığının [email protected] e-posta adresine bildirmeniz önemle rica olunur. Siber Suçlar.“